2006 június 22.-24.-25.
Kezdőbúvár tanfolyam
2006 jún. 29 - júl. 03.
PAG búvártúra
2006 november 1-7.
Vörös tengeri szafari
   
JELENTKEZZ MOST!

„Ahhoz, hogy igazán megértse az SSI történetét és fejlõdését, elõször tiszta képpel kell rendelkeznie arról, hogy honnan indult a búváripar . Az iparág a 60-as évekbõl indult. A lüktetés központjában az oktatók, gyártók és bolttulajdonosok álltak , akik próbáltak szabályokat és rendszert vinni ebbe a szabályozatlan , minimálisan irányított és kevéssé ismert tevékenységbe, és az alapoktól eljuttatni a közkedvelt családi tevékenységig . Nagyon kevés lényeges változás történt a búvároktatásban 1967 elõtt, amikor néhány bázis John Gaffney vezetésével megalapította a NASDS-t (National Association of Scuba Diving Schools). Ami az ezutáni években következett adja az alapját azoknak a legendáknak, melyek az iparág igazi hõseivé tették ezeket az embereket.

Mint minden növekedési folyamat, ez sem történhetett volna szenvedés és fájdalom nélkül, de volt benne sok öröm és diadal is. Ez az SSI története - hogyan alapították, hogyan növekedett, és kik azok az emberek akik a részei voltak. Ez az én elméletem az SSI történelmérõl, és az én verzióm arról, hogyan történt.”

Robert A. Clark
Az SSI Alapítója, és CEO-ja

A „ titkos” értekezlet

1970 tavaszán egy oktató iskolában Montereyben ( Kalifornia ) volt az elsõ valódi értekezlete a NASDS igazgatóságának. Az ezt megelõzõ idõkben az igaztósági tagság sokkal inkább tiszteletbeli volt, mint gyakorlati.

Ami ezen a találkozón történt, az megváltoztatta a búvárkodás történelmét. Bill Hardy a San Diego Divers Supply-tól volt az elnök, Bob Clark volt az alelnök, és Ed Brawley volt a titkár. A találkozó alatt - egy okosan összeállított eljárással, ragaszkodva szigorúan a szabályokhoz - Bill Hardy leköszönt, mint elnök, és Bob Clark lett az elnök. Aztán a tanács megszavazta az új elnököt, John Schuckot a Cougar Sporttól, és a NASDS teljes irányítását átadta John Gaffneynek. Ez egy briliáns és legális lépés volt és lehetõvé tette Johnnak, hogy új szintre emelje a rendszert. Ez volt az az éjszaka, amikor az SSI megszületett.

A Scuba Schools International név a következõ két napban regisztrálásra került, két hétre rá a kártyák is elkészültek, és a kezdeti nagyjából 50 bázis tagságával elindult az SSI .

Miért indult az SSI: Az alapítók víziója
Ahogy azt már elmondtuk korábban, az SSI az NASDS-ben történt hasadás hatására jött létre. 1967-ben, amikor a NASDS igazán beindult , az egyedüli életképes nemzetközi búvár hitelesítési rendszer a NAUI és a YMCA volt. A filozófiája mind a két csoportnak nagyon egyszerû volt, mégpedig a következõ : oktatni embereket a búvárkodásra, rendszeresen.

 

 

Nem árultak felszerelést, elzárkóztak bármilyen elõadótermi oktatástól. Úgy gondolom, a meggyõzõdés az volt, hogy a nem-kereskedelem centrikus hozzáállás tisztább és egyszerûbb oktatási környezetet biztosít .
Ami igazán lehetõvé tette az NASDS-nek, hogy növekedjen az az volt , hogy megértette, hogy a búvárkereskedelem oktatás és felszerelés része nem elkülönülõ dolgok. Sõt igazából ugyanaz a dolog. Elvégre hogyan oktat valakit merülni anélkül, hogy megismerné és megértené a felszereléseket, és ki másban fog a tanuló megbízni , ha kíváncsi ezekre az információkra, mint az oktatójában?

Az új SSI megalakult mint vállalat, nyomtattak ûrlapokat, programok másolódtak, és néhány telefon is megesett. Az eredmény 50 vagy több bázis, akik az SSI- t az NASDS alternatívájának látták.

Az SSI korai napjaiban Bob, Ed és az alapítók többi része igazán hitte, hogy ahogyan megtették a lépest, és saját vállalatot alapítottak, akár a legjobbak is lehetnek. Hitték - kissé naivan - hogy mindenki be fogja ezt látni, és része akar lenni ennek a tisztaságnak. Az igazság az, hogy az üzletág csodálta ezt a tisztaságot, de õk termékeket árultak. Mind a NAUI és a NASDS rendelkezett igazán meggyõzõ termékekkel, az SSI-nak pedig csak a jószándéka volt . De az SSI-nak volt elképzelése arról, hogy mi lesz.
   

A korai évek

Ed és Jean elindította a Professional Divers Instructor College -t Montereyben 1969-ben, és NASDS képzést nyújtott. A szakadást követõen az iskola kizárólag az SSI-hoz tartozott 1970-1972-ig, mikor is a PDIC-PADI kapcsolat kialakult.
Az elsõ két SSI oktatói program Tillimookban (Oregon) és Hustonban (Texas) volt.

1971-ben kristályosodott ki, hogy az SSI-nak indokolt lenne saját egyéniséget kialakítania a köztudatban. Ugyanakkor nagyon sok új gyártó és még több bázis indult, és az iparág növekedni kezdett, de szervezetlenül.

   

Bob Clarknak volt egy ötlete: összehozni minden kulcsjátékost egy szobába, aztán megnézni, mi sül ki belõle . Ez jó módszernek bizonyult, mivel senki nem volt igazán érdekelt abban, hogy találkozzon a másikkal. Ugyanakkor nem tûnt túl kívánatosnak , hogy egy ilyen rendezvényen a konkurencia képviseltesse magát, de mi nem.
Az esemény egyszerû volt, de történelmi. Elfogadták a találkozó alatt , hogy együtt kell dolgozniuk, és a bázisokat irányítani kell. Ugyanakkor érdekellentét is volt a két nagyvállalat között, ami rányomta a bélyegét a találkozóra .

John Cronin, a U.S Divers elnöke , és Dick Bonin , a Scubapro elnöke között erõs személyes és filozófiai ellentétek feszültek, ennek eredményeképpen személyes kijelentések is elhangzottak a csoportban. Ez feszült pillanat volt, amit senki sem fog elfelejteni.
A találkozó következtében megalapult a Diving Equipment Manufacturers Association (DEMA) szövetség.
1973-ban, a National Sporting Goods Association (NSGA) kiállításon (Chicago) jónéhány SSI tag kereste fel Bob Clarkot , és felkérte az elnöki posztra, és arra, hogy vegye át az SSI irányítását.

 

Az SSI/NAUI egyesülési indítvány
1981-ben az SSI-t megkereste John Englander és Larry Cushman, a NAUI vezetõség tagjai, és érdeklõdtek az SSI egy része iránt, hátha szövetségre léphet a két ügynökség. Mind a két vállalatnak nagyon sok haszna származott a fúzióból. Fõleg a NAUI elõmenetele az oktatásban és az SSI elõmenetele a bázisokkal való munkában egészítette ki egymást jól. Összeolvadás nem történt, de mindketten kölcsönös tiszteletet szereztek a másik féltõl, és ez megteremtette az együttmûködést a két vezetõ cég között.

A Külsõ Oktató Program: Az együttmûködés szelleme
Az 1995-ös DEMA-n egy sor bázis képviselõ felhozta az egyik legnagyobb problémát a búvároktatásban: a tanulók nyaralóhelyekre való küldését. Látszólag minden ügynökség és tanulóik találkoztak elismerési nehézségekkel, függõen a nyaralóhely és az oktató hûségétõl. Az SSI ötlete megoldást jelentett a problémára, amely segítette a teljes ipart.

A koncepció a Külsõ Oktató Program nevet kapta. Az IDEA, a NASDS, a NAUI, a PDIC és a YMCA írta alá az SSI-jal, és ezzel megalkottak egy olyan programot, amellyel a tanuló egy másik rendszer oktatójánál fejezheti be a tanfolyamot, használva a papírmunkát és oktatást. A program célja az volt, hogy megkönnyítse a nyaralóhelynek, hogy szolgáltatásokat nyújtson az ügyfeleknek, és az ügyfeleknek, hogy megtalálják a számításukat minden nehézség nélkül.

ÖSSZEGZÉS (Bob víziója az SSI jövõjérõl)

Az egyensúly jelent mindent az életben. Soha ne tegyünk túl sokat vagy túl keveset. Soha ne legyünk túl gyorsak vagy túl lassúak. És természetesen soha ne legyen semmi túl korán vagy túl késõn. Ezek a dolgok fõszerepet játszanak az SSI fejlesztéseiben a következõ években. 
Úgy tûnik az SSI irányának és terjeszkedésének csak azok fantáziája szab határt, akik irányítják, és a probléma csupán az energiájuk mennyisége. Ez már világosan látszik. Sok dolog az SSI-jal kapcsolatban soha nem változik. Az olyan dolgok, mint elkötelezettség a szolgáltatás és a minõség iránt, a nyitott gondolkodásmód, a nyitott ajtó elve a bázisoknak és oktatóknak. Az SSI soha nem nõhet akkorára, hogy elveszítse azt a képességét, hogy figyeljen, és meghallja az ügyfelek szavait.
Ami pedig elkerülhetetlen, azok az olyan dolgok, mint a programok és termékek fejlesztése, több szolgáltatás a bázisoknak és ügyfeleiknek, a folyamatosan növekvõ igyekezet, hogy védjük a környezetet és a búvárok jogait ehhez a sporthoz. 
A következõ években látni fogja, hogy az SSI elmélyül a búvár jogokban. Mindenki, és azok bátyjai, ugyanazon a környezeti kocsin ülnek bizonyos mértékig, mint az SSI. De ha nem vagyunk óvatosak a környezet védelmében, az korlátozhatja a búvárok jogait. Reméljük, hogy egyensúlyt teremthetünk az erõforrásaink védelmében, és megtarthatjuk a jogunkat, hogy használjuk õket.
Változnak a szelek az ipar fejlõdésében. Minden általam ismert iparág az egyesítésre törekszik. Hiszem, hogy ez igaz lesz a búvárvilágra is. Néhány éve még túl sok piaci szállító volt az ipar legtöbb részében. Ennek az eredményeként túl kevés csatorna volt a termékek elosztására, és ez feltornázta az árakat, és csökkentette a profitot azokban a részekben. Elkerülhetetlen, hogy az erõsebbek eltörlik vagy magukba olvasztják a gyengébbeket, és az eredmény egy erõsebb, egészségesebb búvárvilág lesz.
Ma már az együttmûködés szelleme uralkodik a hitelesítési piacon, ez látszik a külsõ oktató programban, amely lehetõséget ad két különbözõ rendszerhez lojális oktatónak, hogy támogassák egymás üzletét, és nyugalmat és törõdést nyújt minden ügyfélnek, akik aggódnak a hitelesítésük miatt. Nézzünk szembe a ténnyel, az ügyfél csak merülni akar és jól érezni magát. Az okos üzlettulajdonos pedig azt szeretné, ha annyi ügyféllel törõdhetne, amennyivel csak tud a hitelesítésük típusától függetlenül. Ez egy eszme, amely egyre idõszerûbbé válik.

Forrás: SSI Hungary Kft. WWW.ssihungary.hu

Copyright © 2006. Aquaqund Kft.
  Főoldal  :  Bemerülő  :  Sport Búvár  :  Technikai Búvár  :  Képgaléria  :  Kapcsolat