2006 június 22.-24.-25.
Kezdőbúvár tanfolyam
2006 jún. 29 - júl. 03.
PAG búvártúra
2006 november 1-7.
Vörös tengeri szafari
   
JELENTKEZZ MOST!

Az 1930 és 1940 közötti években, a depresszió és háború idoszakában, fiatal könnyu búvárok rótták a partokat és Amerika tavait, halra, rákra, kagylóra vadászva, a tenger gyümölcseinek hosszú sorára, amelyek ezeknek a fiatal búvároknak luxusnak számítottak. A felszerelésük házi készítésu volt, vagy katonai készletbol maradt meg, és ritkán jelentett többet egy maszknál vagy védoszemüvegnél. A szerencsésebbek hosszú, búvár ruhához jutottak, amely megvédte oket a hidegtol és néha jutott egy-egy pár uszony is. Hivatalos oktatásra nem volt szükség, a gyakorlás is alig jelentett többet a lélegzet visszatartás technikájának probálgatásánál.

1948-ban Jacques-Yves Cousteau rávette Rene Bussoz californiai sportszerárust (Rene's Sporting Goods), hogy importáljon új tervezésu önálló víz alatti légzokészüléket, amely Aqua-Lung-ként (Vízi tüdo) néven vált ismerté. Ennek segítségével a búvárok sokkal hosszabb ideig voltak képesek a víz alatt tartózkodni. Rene be is hozott 10 készüléket, és amikor ezek a „buborék-masinák” mind el lettek adva, azt gondolta, a piac telítodött. Néhány éven belül azonban az Aqua-Lung országszerte beszerezheto és keresett lett, és egy új típusú búvár nemzedék jelent meg, akiknek már nem volt szükségük olyan fizikai állóképességre, mint amivel a szabad tüdos búvároknak kellett rendelkezniük. Rene's Sporting Goods új elnevezést kapott: U.S. Divers.

Az Aqua-Lung bárki által elérhetové vált, akinek elég pénze volt hozzá, és a szükséges oktatás sem nagyon volt több mint egy figyelmeztetés, hogy „ne tartsd vissza a levegot!”, ez nem volt igazán helyénvaló. Hivatalos oktatási programok kizárólag a hadseregnél, tudományos intézeteknél (Scripps és Woods Hole) és búvárklubokban voltak. 1951-ben Jim Auxier és Chuck Blakeslee elindított egy folyóiratot The Skin Diver (A könnyubúvár) elnevezéssel, késobb a nevén Skin Diver Magazin-ra változtatták. Felkértek egy Neal Hess nevu embert, hogy vezessen egy rovatot – „Oktatói Sarok” elnevezéssel – amelyben az oktatási technikákról ír, lefedve ennek a virágzó sportnak a szükségleteit. Hess hamarosan búvárokat képesített oktatókká azáltal, hogy rovatában ismertette tanfolyamaik vázlatát, és nevüket megjelentette a cikkben. Ezt az új programot „National Diving Patrol”-nak (a Búvárkodás Nemzeti Ore) hívták.

Ez ido alatt Al Tillman, Los Angeles megye sport vezetoje sikeresen elfogadtatta a megye szponzorálta szabadtüdos és könnyubúvár oktatási programot. 1953-ban Tillman és egy Los Angeles megyei életmento, Bev Morgan megkezdte tanulmányait a Scipps Institution-ban, oktatójuk egy közismert búvár, Conrad Limbaugh volt. Mikor visszatértek, megalapították az elso népoktató búvárszervezetet, majd egy évvel késobb megtartották az elso polgári Okleveles Búvároktatói Tanfolyamot, amely UICC1 néven volt ismert. A megyei program olyan sikeres lett, hogy az ország minden részérol érkeztek kérések, és megkezdték az ideiglenes oktatói igazolványok kiadását országszerte.

Az 1950-es évek hátralévo részében hihetetlenül népszeruvé vált a búvársport, könyvek jelentek meg Cousteau és Hans Hass tollából, beindult a Sea Hunt címu tévésorozat Lloyd Bridges és Zale Parry szereplésével. A Los Angeles megyei programot újabbak követték, köztük a Broward megyei Florida Red Cross program if. John C. Jones közremuködésével, valamint az YMCA nemzeti programja.

1959-ben Blakeslee, Auxier és Hess kidolgozta elgondolását, hogy a következo évben indítsanak el egy jelentos oktatóképzo tanfolyamot. A megfelelo ido és hely 1960 augusztusában következett el, a szokásos éves Underwater Society of America közgyulésen, melyet Houstonban tartottak meg. Hess felkérte Tillmant, a Los Angeles megyei búvárprogram igazgatóját, hogy tervezze meg és irányítsa a képzést. A Broward Megyébol érkezo Jonest is megkérték a programban való részvételre. A National Diving Patrol új elnevezést kapott: National Association of Underwater Instructors (NAUI) – Búvároktatók Nemzeti Szövetsége, profilját illetoen nem profitorientált oktatási szervezet. Tillman lett a szervezet elso elnöke, és Hess az ügyvezeto igazgatói posztot foglalhatta el. Így az 1960-as év közepén megalakult a NAUI szervezete, ami azóta is megszakítás nélkül muködik.

A képzés tehát kezdetét vette, és az Egyesült Államokból és Kanadából érkezett legjobb 72 jelölt, valamint 8 oktató megszállt a Shamrock Hotelben, Houstonban. A hat napos kurzus kimeríto volt, és 53 jelölt végezte el sikeresen. De ez volt a történelem elso nemzetközi, oklevelet adó oktatói tanfolyama, mely egy egészen új idoszámítást indított el a sportbúvárkodásban. Ezek az új oktatók a megvalósítás büszkeségével mentek el, és oktatói jelvényüket, számukat a dicsoség jelképeként viselték otthon.

A houstoni tanfolyamot követoen megválasztották a teljes Igazgatótanácsot, melynek tagja Al Tillman (NAUI#1), John C. Jones, Jr. (NAUI#2), Neal Hess (NAUI#3), Garry Howland (NAUI#13), Jim Auxier és James Cahill lett. Egy tanácsadói testületet is létrehoztak, tagjai Albert Behnke kapitány, Jr., George Bond parancsnok, Jacques-Yves Cousteau kapitány és Dr. Andy Rechnitzer.

A következo néhány évben a NAUI számos változáson ment keresztül, sajnálatos módon elvesztette Hesst, de folytatta növekedését és nagyhallgatóságnak örvendo központi tanfolyamokat szervezett Észak-Amerika szerte. A teljes szervezet önkéntes munkaeron alapult, Tillman keményen dolgozó oktatókra támaszkodott, mint Jones, Howland és néhány helyi NAUI vezeto, hogy igazgassák a tanfolyamokat, míg o az adminisztrációval volt elfoglalva. A NAUI marketing és pénzügyi támogatója Auxier és Blakeslee volt a Skin Diver Magazintól, irodahelyet és fizetést biztosítottak Tillmannak. A NAUI oldal állandó rovat lett a Skin Diver-ben, és a NAUI folytatta növekedését.

1967-ben Tillman elhagyta az Igazgatótanácsot, hogy teljes idoben dolgozhasson a bahamai merülohelyen, UNEXSO-ban, így megválasztották Ot egy újonnan létrehozott pozícióba, NAUI Resort Branch Managerként. Egy évvel késobb Jones követte ot, és egy egészen új búvár-generáció vette át a NAUI irányítását. Ez egybe esett a Skin Diver Magazin tulajdonváltásával. A NAUI áttette székhelyét az új ügyvezeto igazgató, Art Ullrich lakóhelyére. Megrendezésre került az elso Nemzetközi Búvároktatói Konferencia (International Conference of Underwater Educators – ICUE).

Az 1970-es években folytatódott a szervezet fejlodése és egyre hangsúlyosabbá vált az oktatás nemzetközi szintre emelése. 1970-ben Japánban Okleveles Oktatói Tanfolyamot rendeztek. 1972-ben megalakult a NAUI Canada mint elkülönült szervezet. Az évtized végére a NAUI több, mint 5000 oktatót képzett ki.

1981-ben a NAUI áthelyezte székhelyét a kaliforniai Montclaire-be, majd 1982-ben számítógépesítették a szervezetet. Nancy Guarascio lett az elso noi elnöke 1987-ben. 1989-re már 12.000 oktatót mondhatott magáénak a NAUI.

Az 1990-es évek új kihívásokat hoztak, a NAUI eleget tett ezeknek az új elvárásoknak megerosítve elkötelezettségét az iránt, hogy a világ legkiválóbb oktatói programját nyújtsa. 1996-ban a NAUI átszervezodött és a NAUI WORLDWIDE elnevezést kapta. Az átszervezést addig példátlan növekedési ráták követték és a búvárok, világszerte láthatták, hogy a „Biztonságos búvárkodás az oktatáson keresztül” (Dive Safety Through Education) – a NAUI fo elve mennyire fontos egy olyan sportban, ahol a képesítést igazoló, „muanyag lapocska”, igazolvány, egyre gyakoribbá válik.

1997-ben az új székhely a floridai Tampa lett, ahol új igazgatótanács ült össze, a búvárok, a világ minden részérol képviseltették magukat benne. Az összes szervezet között a NAUI volt, és továbbra is O maradt a legtekintélyesebb búvároktatói szervezet.

 

A NAUI, a Búvároktatók Nemzeti Szövetsége, Kalifornia Állam törvényei szerint alakult, nem profit orientált nemzetközi oktatási szervezet.

A NAUI célja, hogy a leheto legbiztonságosabbá tegye az emberek számára a víz alatti tevékenységet a legmagasabb szintu elméleti és gyakorlati oktatás segítségével, rengeteg ügyességi gyakorlatot követelve, valamint aktívan elosegíteni a víz alatti élovilág védelmét, állapotának megorzését.

Ennek megvalósítása érdekében a NAUI oktat, képesít, oklevelet nyújt vezetoknek és oktatóknak, irányelveket dolgoz ki a búvároktatás különbözo szintjei számára, változatos programokkal, termékekkel szolgál, oktatási anyagokkal, segédeszközökkel segíti a NAUI vezetoket, oktatókat munkájuk során. A NAUI elsodleges célja tükrözodik a szervezet mottójában: „Biztonságos búvárkodás az oktatáson keresztül” (Dive Safety Through Education).

A NAUI szervezet ugyanakkor nyilvánosságot, támogatást nyújt búvárboltoknak, búvár bázisoknak és kiemelt intézményeknek, melyek búvároktatással foglalkoznak. Ez a szakmai segítség összhangban van a NAUI elsodleges céljával – „a nagyközönség magas színtu, biztonságos, búvár oktatása”.

A NAUI Instruktorok oktatásának színvonala kiemelt fontosságú a szervezet számára, különbözo értékelési módszereket alkalmaznak annak lemérésére, hogy a NAUI irányelvek mennyire vannak betartva egy-egy oktatás során.

A búvároktatás úttörojeként a NAUI számos programot, koncepciót dolgozott ki, melyet az egész búvárvilág elfogadott. A NAUI a búvárkodás biztonságának fokozására törekszik a szervezet irányelveinek, programjainak folyamatos újragondolásával.

A NAUI SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE

A NAUI tagjai választják az igazgatótanácsot, mely megtestesíti a tagságot és kialakítja a politikát és irányelveket a szervezet számára.
Az Igazgatótanácsnak számol be az ügyvezeto igazgató, aki a szervezet napi muködéséért felelos.
Az ügyvezeto igazgatónak felel a központi csoport, mely programokat, termékeket, irányelveket, politikát alakítja ki és szolgáltatásokat nyújt a tagságnak.
Minden program és szolgáltatás a tagok érdekeit szolgálja. Bármilyen változtatás az igazgatótanácsnak benyújtott kérvénnyel, vagy új igazgatósági tagok megválasztásával érheto el.

Készült Tom & Al Tillman írása alapján – forrás: www.naui.org.

Copyright © 2006. Aquaqund Kft.
  Főoldal  :  Bemerülő  :  Sport Búvár  :  Technikai Búvár  :  Képgaléria  :  Kapcsolat