A D.I.R. szemlélet szerint a búvár felszerelés konfigurációjának a minimalizmus elvét kell követnie. Nem szabad olyan felszerelést használni ami nem javítja a búvár biztonságát, vagy a feladat végre-hajtását.

A búvár nem hagyományos BC-t, hanem egy acél háttámlából, azon folyamatosan átmeno hevederbol és egy mono, vagy dupla palackhoz való wingbol álló szettet használ.

Ez az összeállítás vízszintes test-helyzetet és áramvonalas felsze-relés kialakítás tesz lehetové.

A légzoautomatánál, függetlenül attól, hogy dupla, vagy mono palackos kialakítást nézünk,

a levegot egy hosszú tömlon keresztül ( 210 cm ) kapjuk, a rövid tömlos tartalék automatát egy rugalmas kötéllel a nyakunkba akasztva hordjuk.

Törekedve az áramvonalas összeállításra a felszerelésben konzolokat nem használunk, elkerüljük a kiálló elemeket.

Az uszonyok esetén rövid gumiuszonyokat használunk, a szakadás elkerülése érdekében az uszony pántokat rugós pántokra kell kicserélnünk. A maszkpántot is neopren pántra kell cserélnünk.

HASZNOS INFORMÁCIÓK:

http://www.the-inner-space.com
http://www.gue.com http://www.ekpp.de
http://dir-diver.com

Lehet-e másképpen is búvárkodni?

Talán lehetne másképen kerékpározni? Kérdezhetitek kételkedve. Megvizsgálva a kérdést egy kicsit közelebbrol, meg kell néznünk mi is a búvárkodás alapja. Nem más mint a helyes lebegés és a megfelelo uszonyozás. Sajnos ez nem is olyan könnyu elsajátítani mint ahogy gondoljátok. Nagyon sokszor lehet látni búvárokat akik függolegesen „lovacskáznak” a vízben, vagy állandó mozgásban, úszásban vannak mert képtelenek egy helyben lebegni.

Ha komolyan gondolod a búvárkodást, ha javítani szeretnél a gyakorlati képességeiden, ha kényelmesebben, biztonságosan szeretnél merülni és erre idot, energiát és pénzt is hajlandó vagy áldozni, akkor ezt a tanfolyamot neked találták ki. Fontos megjegyeznünk, hogy a tudást, a gyakorlottságot nem fogják ingyen adni, sokat kell fáradozni hozzá.

A tanfolyamot GUE D.I.R. szemléletmódban tartjuk és minden eddigi búvártapasztalatunkat hozzáadjuk. A D.I.R. ( Doing It Right – Csináld jól) egy teljesen újfajta szemléletmódot és mozgásvilágot hoz a búvárkodásba, ami rohamosan terjed a búvárok között. Azt hiszem, minden búvárnak (kezdonek és haladónak is) meg kellene ismernie a D.I.R. alapgondolatait. A D.I.R. felfogás három alappillérre épít, egy letisztult, egységes felszerelés konfigurációra (a felesleges felszerelési tárgyaktól mentes búvárfelszerelés), egy jól használható, biztonságos víz alatti mozgás rendszerre (lebegés, uszonyozás, problémamagolás) és a merüléshez való mentális, fizikális hozzáállásra (aerob testmozgás, helyes búvár szemléletmód).

Mit hangsúlyozunk a D.I.R búvárokkal együtt:

Legyél helyesen kisúlyozva (nyílt vízben tele alumínium palackkal nehezebb, üres palackkal semleges, súlyokat eldobva felúszásra képes).

Légy áramvonalas. Ne viselj felesleges dolgokat (a több felszerelés nem jelent minden esetben elonyt).

Tervezd meg a merülésedet és merülj a terv szerint.

Mindig lélegezz a hosszú tömlodbol és levegoelfogyás esetén azt add át.

Ne merülj olyannal (magadat is beleértve), akinek a magatartása veszélyes lehet.

A tanfolyam tartalma:

Elméleti oktatás, itt szó lesz a helyes kisúlyozásról, testtartásról, víz alatti mozgásról és a helyes búvárfelszerelés konfigurációról. Együtt megvizsgáljuk a búvárfelszerelésedet és annak eddigi használatát.

Uszodai merülések (4 db), itt megtanuljuk a helyes lebegést, víz alatti felszerelés ellenorzést, négyféle uszonyozási technikát (köztük a hátrafelé úszást), helikopterfordulót, jelzobója használatát. A gyakorlatokat videóra vesszük és kielemezzük, így mindenki szembesülhet a hibáival és kijavíthatja a mozdulataikat.
A tanfolyamra jelentkezés feltétele:

nemzetközi búvárvizsga

minimum 20 merülés
jó úszástudás és vízbiztonság

A tanfolyam idopontja: 2006. szeptember 29. (elso nap)

A tanfolyam ára: 50.000 Ft

A megfelelo víz alatti mozgáshoz, lebegéshez, megfelelo felszerelést is kínálunk.

Búvár Iskolánk a DirZone wingeket, DiveSystem uszonyokat és APEKS légzoautomatákat ajánlja.

Copyright © 2006. Aquaqund Kft.
  Főoldal  :  Bemerülő  :  Sport Búvár  :  Technikai Búvár  :  Képgaléria  :  Kapcsolat